Makaron z brokułem, groszkiem i łososiem

Kokardki z brokułem, groszkiem i łososiem

Dzisiaj polecam kokardki z brokułem, groszkiem, łososiem . To połączenie zdrowych warzyw i pożywnej ryby sprawi, że danie będzie nie tylko smaczne, ale i wartościowe odżywczo. Delikatnie ugotowane brokuły i groszek nadają potrawie chrupkości, podczas gdy łosoś wprowadza wyraźny, bogaty smak. Całość otulona, przyprawami, które idealnie komponuje się z makaronem typu kokardki, tworząc harmonijną, zachwycającą każdym kęsem potrawę.

Składniki

  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek
  • 150 g makaronu farfalle
  • 250 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • 250 g zielonego groszku

Wykonanie

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, nacieramy nim fileta łososia. Rybę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Wkładamy do naczynia i zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Po upieczeniu posypujemy koperkiem i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się nie posklejały.

We wrzątku blanszujemy warzywa. Wkładamy brokuła  na 3 minuty do wrzątku, a następnie do zimnej wody na trzy minuty. Groszek do wrzątku na dwie minuty i na dwie do zimnej. (sposób blanszowania pokazany na filmie).

Wszystkie przestudzone składniki razem mieszamy łososia delikatnie rozdrabniamy  ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron z brokułem, groszkiem i łososiem można podać na obiad jak również na kolację.

Zostaw komentarz