Dzisiaj polecam kokardki z brokułem, groszkiem, łososiem . To połączenie zdrowych warzyw i pożywnej ryby sprawi, że danie będzie nie tylko smaczne, ale i wartościowe odżywczo. Delikatnie ugotowane brokuły i groszek nadają potrawie chrupkości, podczas gdy łosoś wprowadza wyraźny, bogaty smak. Całość otulona, przyprawami, które idealnie komponuje się z makaronem typu kokardki, tworząc harmonijną, zachwycającą każdym kęsem potrawę.
Składniki
- 250 g filetu z łososia bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- posiekany koperek
- 150 g makaronu farfalle
- 250 g brokuła, podzielonego na różyczki
- 250 g zielonego groszku
Wykonanie
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, nacieramy nim fileta łososia. Rybę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Wkładamy do naczynia i zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy koperkiem i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się nie posklejały.
We wrzątku blanszujemy warzywa. Wkładamy brokuła na 3 minuty do wrzątku, a następnie do zimnej wody na trzy minuty. Groszek do wrzątku na dwie minuty i na dwie do zimnej. (sposób blanszowania pokazany na filmie).
Wszystkie przestudzone składniki razem mieszamy łososia delikatnie rozdrabniamy ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron z brokułem, groszkiem i łososiem można podać na obiad jak również na kolację.