Dzisiaj polecam kurczaka w sosie teriyaki, który jest idealnym połączeniem słodkiego i słonego smaku. Mięso jest soczyste i delikatne, a sos teriyaki nadaje mu wyjątkowego aromatu. Danie to świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym i świeżymi warzywami, tworząc pełnowartościowy, smaczny posiłek. Spróbuj je przyrządzić na domowy obiad lub kolację, a na pewno zachwycisz swoich bliskich!
Składniki
2 filety
150 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego (lub 50 g stopionego masła klarowanego)
sól
pieprz
szczypta płatków chili
ok 2cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
łyżeczka maki ziemniaczanej
olej do podsmażenia kurczaka
1 papryka lub dwa kolory papryki po pół sztuki
Wykonanie
Kurczaka kroimy na większe kawałeczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Jak kurczak się smaży przygotowujemy sos. Nic bardziej skomplikowanego wymieszać wszystkie składniki. Imbir zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę.
Jak kurczak będzie już podsmażony wlewamy sos, smażymy jeszcze chwile na małym ogniu, aby sos się zredukował a kurczak przeszedł aromatem. Pod koniec dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki.