Dzisiaj polecam małe galaretki na jeden kęs – arbuz. Są one nie tylko pyszne, ale także idealne na letnie upały, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego i lekkiego. Galaretki można łatwo przygotować w domu, dodając ulubione owoce i ciesząc się ich smakiem w każdej chwili.
Składniki
- 2 galaretki czerwone
- 2 galaretki zielone
- 120 ml śmietanki 30 %
- 2-3 kostki czekolady
- foremka aluminiowa ok 20X12
Wykonanie
Keksówkę wyłożyć folią.
Jedną galaretkę zieloną rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do wystudzenia.
Około 1/3 galaretki zielonej wylać do foremki i wstawić w chłodne miejsce aby stężała.
Do pozostałej galaretki wlać 60 ml śmietanki. Jak zielona będzie już całkowicie stężała wylać ze śmietanką galaretkę. Również odstawić do schłodzenia i całkowitego stężenia.
Czerwone galaretki rozpuścić w pół litrze wody (dwie galaretki).
Schłodzoną galaretkę wylać na galaretki zielone.
Druga galaretkę zieloną rozpuścić również podzielić na 2 części. Jak na początku z tą różnicą że pierwszą wylewamy warstwę ze śmietanką, a na sam koniec galaretkę zieloną.
Czerwone galaretki rozpuść w 950 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia – włóż do lodówki. Gdy galaretka będzie mocno schłodzona, ale płynna wlej ją do keksówki i zostaw do stężenia. Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź. Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietankę, wymieszaj. Wylej ją do keksówki i znowu włóż do lodówki. Gdy warstwa ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretką i ponownie włóż do lodówki. Po co najmniej 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej po całej nocy chłodzenia w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę i zdejmij folię. Pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój w trójkąty, aby powstały galaretki arbuzy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wykałaczką namaluj pestki. Odstaw do zastygnięcia czekolady.