Wspomniany wcześniej kurczak w cieście drożdżowym, zwany również Gwiazdą, to znakomity sposób na przygotowanie soczystego mięsa drobiowego w niezwykle apetycznej formie. Ciasto drożdżowe dodaje nie tylko tekstury, ale również delikatnie podkreśla smak kurczaka, sprawiając, że danie staje się bardziej sycące i oryginalne.
Tradycyjnie, kurczak w cieście drożdżowym jest przygotowywany poprzez zanurzenie porcji mięsa w wyrośniętym cieście, a następnie pieczenie do osiągnięcia złotobrązowej skorupy. Danie to można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno, co czyni je doskonałym wyborem na różnego rodzaju spotkania czy imprezy.
Idealny kurczak w cieście drożdżowym powinien być przyprawiony zrównoważonymi aromatami, które podkreślają a nie przytłaczają naturalny smak drobiu. Często stosuje się mieszankę ziół takich jak majeranek, rozmaryn czy tymianek, które dodają daniu wyrazistego charakteru.
Składniki na ciasto
- 400 g maki
- 150 ml mleka
- jajko
- 50 g masła
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- jajko do posmarowania
Składniki na nadzienie
- 200 g mielonego mięsa drobiowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- sól, pieprz ostra papryka
- 100 g sera cheddar
Przygotowanie ciasta
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, cukier, wymieszać. Gdy drożdże już będą rozpuszczone dodać mąkę i zarobić ciasto, gdy będzie miało konsystencje gęstej śmietany, dodać jajko oraz stopione przestudzone masło. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte podzielić na dwie równe części rozwałkować w okrąg (można wyciąć od miski aby dwa placki były jednakowej wielkości).
Przygotowanie nadzienia
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka będzie już podsmażona dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Smażyć 2-3 minuty, po upływie tego czasu gdy marchewka będzie już miękka, dodać mięso mielone drobiowe. Wszystko razem podsmażyć i odstawić do wystudzenia.
Gdy będzie już wystudzone doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryka. Na koniec dodać starty na tarce żółty ser i wszystko wymieszać.
Składanie
Składanie ciasta pokazane na filmie.
Na pierwszy placek (w kształcie koła) rozłożyć farsz, tak aby nie było do samej krawędzi. Krawędzie posmarować roztrzepanym jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i dobrze docisnąć brzegi. Na środku postawić szklankę i ponacinać, a następnie każdy kawałek wywinąć. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni 25-35 minut.