Dzisiaj polecam kruche ciasteczka z okienkiem.
Składniki :
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie
- ok 300 g landrynek
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki.
Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki.
Wycinać ciasteczka, a mniejsza foremką wyciąć okienka na środku. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe okienka wsypać pokruszone landrynki.
Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka zostawić na papierze do wystudzenia. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Cudowne ciasteczka 🙂