Kruche ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Dzisiaj polecam kruche ciasteczka imbirowe.

Składniki

130 g masła
100 g cukru
2 jajka
450 g mąki
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta mielonego ziela angielskiego
2 łyżki płynnego miodu
cukier puder do posypania

Wykonanie :

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do utartego masła dodajemy po jednym jajku.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z imbirem, cynamonem, zielem angielskim, sodą.

Suche składniki partiami dodawać do utartej masy mieszając łopatką. Wlać miód i zagnieść dokładnie ciasto.

Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąka. Wycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz