Przepis na Królewiec
Królewiec – moja propozycja na dziś.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z szczypta soli. Gdy piana będzie już sztywna powoli dodawać cukier, jak już piana będzie połączona z cukrem powoli dodawać żółtka.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną mąkę wsypać delikatnie po ściankach i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
Blaszkę o wymiarach ok 26/31 wyłożyć pergaminem. Na tak przygotowaną formę przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Składniki na ciasto miodowe:
300g maki
150g cukru
150g margaryny (roztopić)
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu (roztopić)
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki w tej samej formie co biszkopt.
Składniki na masę:
½ litra mleka
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ mąki ziemniaczanej
100g cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Wykonanie:
Z mleka odlać pół szklanki, pozostałe zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać.
Mleko z mąka wlać do gotującego się mleka, kiedy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia (uważając aby się nie przypaliło ciągle mieszając).
Przestudzoną masę zmiksować z margaryną.
Gdy ciasta będą już przestudzone, a masa przygotowana, przekładać ciasto miodowe, masa, biszkopt, masa ciasto miodowe.
Górę Królewca polać stopioną czekoladą (ja tak zrobiłam) lub polewą czekoladową i posypać dowolna posypką ( ja wybrałam orzechy) mogą też być cukiereczki.
Wraz z #Ambition zapraszam do sklepu. Otrzymacie zniżki 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
Wyglądają jak puszyste pączusie, jeszcze tylko pyszna marmolada i uczta gotowa 😉