Krokiety z kapustą
Dzisiaj polecam krokiety z kapustą.
Przepis na 12 sztuk
Składniki:
1/4 litra mleka
350 g mąki
30ml oleju
2 jajka
1/4 litra gorącej wody (przegotowanej)
Wykonanie:
Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.
Farsz
300g kiszonej kapusty
6 średnich pieczarek
1 mała cebulka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Kapustę odgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką, lub osobno jak wolimy. Na koniec kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulką i doprawić do smaku.
Na naleśnikach nakładamy farsz, rozprowadzamy go na gładko i zwijamy. Boki składamy do środka, a następnie zwijamy.
dawno nie jadłam krokietów, pycha 🙂