Moja córka chciała dać dla cioci prezent zrobiony przez siebie więc podarowała jej korzenne ciasteczka, które razem piekłyśmy.
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g otrębów owsianych
150 g sztucznego miodu
50 g cukru
1 ½ łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
100g masła
1 jajko
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao. Masło rozpuścić i razem z jajkiem dodać do suchych składników w misce. Dokładnie wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o grubości 2-4 milimetrów. Wykroić foremkami kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać orzechami (ja nie posypywałam bo syn ma uczulenie na orzechy). Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez około 8-10 minut. Po upieczeniu można udekorować lukrem.
Smakowicie wyglądają:)
pysznie się prezentują:)
są przepyszne … juz je próbowałam, dzięki bardzo