Dzisiaj polecam kopytka z sosem kurkowym, które są doskonałym połączeniem delikatnych ziemniaczanych kopytek i aromatycznego, kremowego sosu z kurek, przyprawionego świeżymi ziołami i odrobiną czosnku. Idealnie nadają się na rodzinny obiad, który zachwyci każdego swoim smakiem i prostotą wykonania.
Składniki na sos
- 200g kurek
- średnia cebula
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych grzybów
- łyżka oleju
- 200 ml śmietany 30 %
- zielona pietruszka sól, pieprz
Wykonanie :
Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać masło i oczyszczone kurki i podsmażyć kilka minut.
Zagotować wodę ok 100-150 ml i wrzucić grzyby suszone, odstawiać na kilka minut.
Do podsmażonych kurek wlać wywar z grzybów suszonych (bez grzybów) i podsmażyć dalej w celu zredukowania wody do ok połowy. Na koniec wlać śmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki.
Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka.
Składniki na kopytka:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Wykonanie :
Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.
Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .