Kopytka z sosem kurkowym

Kopytka z sosem kurkowym

Dzisiaj polecam kopytka z sosem kurkowym, które są doskonałym połączeniem delikatnych ziemniaczanych kopytek i aromatycznego, kremowego sosu z kurek, przyprawionego świeżymi ziołami i odrobiną czosnku. Idealnie nadają się na rodzinny obiad, który zachwyci każdego swoim smakiem i prostotą wykonania.

Składniki na sos

  • 200g kurek
  • średnia cebula
  • 2 łyżki  masła
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka oleju
  • 200 ml śmietany 30 %
  • zielona pietruszka sól, pieprz

Wykonanie :

Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać masło i oczyszczone kurki i podsmażyć kilka minut.
Zagotować wodę ok 100-150 ml i wrzucić grzyby suszone, odstawiać na kilka minut.
Do podsmażonych kurek wlać wywar z grzybów suszonych (bez grzybów) i podsmażyć dalej w celu zredukowania wody do ok połowy. Na koniec wlać śmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki.

Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka.

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie :

Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.

Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę  doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać  i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .

Zostaw komentarz