Kopytka
Moja propozycja na dziś – kopytka.
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
400 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Mąkę podsypywać stopniowo, wgniatać ją porcjami, bo wtedy mamy pewność lepiej wyrobionego ciasta, gdy już wyrobimy dobrze ciasto odkroić kawałek i zrobić z niego wałek, a następnie ciąć na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie ok. 5-7 minut, przed podaniem polać tłuszczem.
Na filmie prezentuję nieco inny przepis, ale zapraszam do obejrzenia.
Wyglądaja smakowicie. Ja myślę nad kopytkami szpinakowymi alby dyniowymi. 🙂
Mniam!!:) Ale mi narobilas smaku:)
Czy mogę zaprosić CIę do zabawy? http://wkuchennymraju.pl/index.php?/archives/198-Zabawa_towarzyska!.html
Podoba mi się bardzo Twój blog i fajnie by było gdybyś wzięła udział 🙂
Dzisiaj wieczorem jak wrócę do domu biorę sie za odpowiadanie na pytańka.