Koktajl arbuzowy z granatem
Za oknem jest nadal pogoda letnia, więc polecam dla ochłody koktajl arbuzowy z granatem.
Składniki:
granat
arbuz (ok 1 kilograma)
mięta ( ja nie miałam akurat w domu mięty więc dodałam melisy)
1 cytryna
kostki lodu
Wykonanie:
Z arbuza wyciągamy wszystkie pestki. Granat i cytrynę obieramy ze skórki.
Wszystkie owoce dajemy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy.
Podajemy z listkami mięty lub melisy oraz kostkami lodu.
ARBUZ aż w 92 procentach składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy – beta karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym źródłem cytruliny. Aminokwas ten działa rozszerzająco na drobne naczynia krwionośne, w związku z czym wspiera lepsze odżywienie serca.
GRANAT a właściwie jego sok łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy.
Granat jak i sok z niego wyciskany doczekał się wiele badań naukowych, potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobą serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku z granatu jest trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.
tak smaków jeszcze nie łączyłam! 🙂
Ale musi być orzeźwiający 😉