Kapuśniak z pieczarkami
Moja propozycja na dziś – Kapuśniak z pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
500 g pieczarek
200 g kiszonej kapusty
5 ziemniaków średniej wielkości
100 g kiełbasy
1 marchewka
½ selera
biała część pora
mała cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki słodkiej śmietany 18 – procentowej
1 łyżka masła
2 kostki bulionu warzywnego
3 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić, przesmażyć na łyżce masła. Jedna trzecią odłożyć, a do pozostałych dodać posiekany czosnek i smażyć aż sos odparuje. Dodać 2 łyżki śmietany, łyżkę natki i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Kapustę podlać odrobiną wody, poddusić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, seler w słupki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać drobno posiekany, por, wlać 8-9 szklanek wody i zagotować. Dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, kostki rosołowe i pieczarki w śmietanie. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Potem dodać kapustę, i zaciągnąć zupę pozostałą śmietaną, doprawić solą, vegetą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i tymiankiem. Zagotować, posypać resztą natki i odłożonymi pieczarkami.
z pieczarkami jeszcze nie jadłam, a szkoda bo bardzo je lubię:) następnym razem dodam:)
Narobiłaś mi smaka!
pyszna zupka pełna smakowitości 🙂 czuję głód …
mmm.. po dzisijeszym słodkim z chęcią bym taki zjadła;D