Jak zrobić jogurt naturalny w domu
Dzisiaj polecam domowy jogurt naturalny.
Składniki:
1 litr mleka
200 ml jogurtu naturalnego nie smakowego
Aby przygotować jogurt naturalny, najlepiej użyć mleka świeżego ewentualnie z butelki nie polecam mleka z kartonu. Mleko należy pasteryzować w celu wyeliminowania niepożądanych kultur bakterii. Podgrzewamy do temperatury ok 85 stopni, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury 46-45 stopni (jeżeli nie mamy termometru to temperaturę mleka możemy doprowadzić do wrzenia, a jak chcemy sprawdzić czy jest dobrze wystudzone wkładamy palec na 10 sekund do mleka i jest ciepłe a nie parzy).
Do mleka o temperaturze 45-46 stopni dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i przelewamy do słoika lub garnka. Odstawiamy w ciepłe miejsce temperatura musi być wysoka 44-43 stopnie (ciężko w domu o taką temperaturę dlatego owijamy w ciepły koc lub ręcznik).
Po zgęstnieniu i utworzeniu skrzepu pojemnik z jogurtem wstawimy do lodówki, jogurt nadaje się do jedzenia przez około 5 dni.