Dzisiaj polecam grzanki z salami i mozzarellą, które są szybkim i smacznym rozwiązaniem na lunch czy przekąskę. Wykorzystanie chrupiącej bagietki, pikantnego salami oraz rozpływającej się w ustach mozzarelli tworzy idealne połączenie smaków. Spróbuj doprawić grzanki świeżo mielonym pieprzem i odrobiną bazylii dla dodatkowego aromatu. Ten prosty przepis z pewnością zadowoli wszystkich miłośników włoskich smaków.
Składniki potrzebne do przygotowania grzanek
- kostka masła
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- salami
- mozzarella
- ser żółty
- pieczywo może być jednodniowe (u mnie bagietka)
Wykonanie
Na początek przygotowuje masło czosnkowe (można też użyć zwykłego masła lub gotowego masła czosnkowego lub ziołowego). Do miękkiego masła dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy aby czosnek dobrze połączył się z masłem.
Pieczywo (u mnie jest bagietka) ale można użyć dowolnego pieczywa, może to być też pieczywo lekko czerstwe. Każdą kromkę smaruje masłem i układami na niej salami (można też użyć dowolnej ulubionej szynki) oraz mozzarellę. Wszystko posypuje tartym żółtym serem.
Grzanki pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 10-15 minut. Jeżeli mamy kromki pieczywa cieńsze to możemy piec krócej aby pieczywo zbytnio się nie spiekło.