Goździki, tak jak cynamon, są bardzo popularną przyprawą . Są to suszone pączki kwiatów drzewa goździkowego. Drzewo osiąga dużą wysokość i kwitnie wspaniale płomiennie czerwono. Ususzone pączki są czerwonobrązowe. Drzewo rośnie, zakwita i owocuje wyłącznie w warunkach tropikalnych w pobliżu wody. Młode sadzonki rozsadza się na plantacji i pierwsze zbiory przeprowadza się po 6-8 latach. Pączki zbiera się , kiedy są lekko czerwonawe, i suszy na słońcu rozłożone na matach z trawy, aż do uzyskania brązowego koloru.
Najwcześniejsze wzmianki o goździkach znajdują się w chińskiej literaturze. Grecy i Rzymianie cenili goździki jako lekarstwo. W IV w.n.e goździki sprowadzane arabskimi karawanami, stały się znane w Europie.
Goździki są silnie aromatyczne, a ich smak jest gorzkawy i piekący. Sztuki tłustawe, elastyczne i trudno łamliwe są najlepszej jakości. Powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych szklanych słojach.
Goździki maja duże zastosowanie w kuchni:
- Zupy: bulion z mięsa, drobiu, dziczyzny, oraz owocowe
- Sosy: ciemne oraz grzybowe
- Sałatki owocowe
- Wywary rybne, ryby gotowane (karp, węgorz)
- Pieczenie wieprzowe, jagnięce, pieczeń w occie, szynka gotowana, ozory różnego rodzaju pasztety
- Dania z dziczyzny, marynaty z dziczyzny, kurczak gotowany
- Dania z kapusty czerwonej i kiszonej, jarmuż
- Doskonale się nadają do różnego rodzaju ponczy, marynowana na słodko dynia, czerwone buraki, ogórki, przetwory na zimę z owoców
- Wypieki na Boże Narodzenie
Goździki należy kupować całe, w razie potrzeby zmielić lub rozgnieść w moździerzu.
o prosze człowiek używa i nawet nie wie co 🙂
Ciekawy, goźdżikowy wpis, nie wiedzailam o goźdżkach prawie nic :))
Lubie goździki i w miśie i w kompotach i w róznych piernikowych wypiekach – na ból zęba też stosowałam i działają:)
Lubie goździki i w mięsie i w kompotach i w róznych piernikowych wypiekach – na ból zęba też stosowałam i działają:)