Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Dzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami, które idealnie pasują do porannej kawy lub herbaty. Ich delikatne ciasto w połączeniu z soczystymi śliwkami sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Wypieczone na złoty kolor, mają miękkie wnętrze oraz lekko chrupiącą skórkę, co stanowi doskonałe dopełnienie każdego śniadania.

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100g drobnego cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka

Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka

Kruszonka

  • 6 łyżek mąki
  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe (nie gorące) mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć łyżką z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie.

Przygotowanie kruszonki mąkę  i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.

Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu poukładać śliwki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 18-20 minut.

Zostaw komentarz