Dzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami, które idealnie pasują do porannej kawy lub herbaty. Ich delikatne ciasto w połączeniu z soczystymi śliwkami sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Wypieczone na złoty kolor, mają miękkie wnętrze oraz lekko chrupiącą skórkę, co stanowi doskonałe dopełnienie każdego śniadania.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100g drobnego cukru
- 100g masła
- 2 jajka
Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka
Kruszonka
- 6 łyżek mąki
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe (nie gorące) mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć łyżką z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie.
Przygotowanie kruszonki mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu poukładać śliwki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 18-20 minut.