Czasami są takie dni że ma się nie ma na nic ochoty, wszystko denerwuje i …..
Wczoraj miałam właśnie taki dzień, byle do wiosny.
Na osłodę dnia na obiad były racuchy drożdżowe.
Składniki na 4-6 porcji:
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
½ litra mleka
2 jabłka
olej do smażenia
Do posypania
cukier lub cukier waniliowy z dodatkiem cynamonu
CIASTO: drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Zaczyn delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 10 min. Do miski z zaczynem przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajko i wlewamy drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie łączymy, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawiamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
Jabłka obieramy, drobno kroimy, usuwając gniazda nasienne i dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko razem dokładnie i ponownie odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Placuszki smażymy na bardzo gorącym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy gorące, posypane cukrem lub cukrem waniliowym z cynamonem. Dodatkowo można podać oddzielnie słodką śmietankę lub serek waniliowy homogenizowany.
pyszne:) smak dzieciństwa, mnie dziś na śniadanie naszło na cynamonowe placki z jabłkami:)
i mam nadzieję że humorek się poprwił bo racuchy wyglądają pysznie 🙂
Oczewiście że sie poprawił.
racuchy drożdżowe na pewno pomogły;)
Pyszne!