Domowe bułeczki

Bułeczki z makiem

Gdy braknie nam pieczywa, możemy przygotować pyszne domowe bułeczki, skorzystać z dostępnych składników w domu, aby stworzyć coś zarówno pożywnego, jak i smacznego. Bułeczki domowe są nie tylko łatwe do zrobienia, ale również pozwalają na eksperymentowanie z różnymi dodatkami takimi jak zioła, suszone owoce czy różne rodzaje mąki. To doskonała okazja, aby włączyć całą rodzinę w proces pieczenia i cieszyć się wspólnym czasem w kuchni.

Składniki na 6 bułeczek :

  • 500g mąki
  • 150 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć
  • 150 ml =150 gramów )
  • 130 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • mak do posypania

Wykonanie:

Odlać niewielką ilość wody. Pozostałą wodę podgrzać razem z mlekiem (do ciepłych płynów ale nie gorących) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać sól rozpuszczona w odlanej wodzie oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.

Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200  przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Zostaw komentarz