Deser wiśniowy z kremem waniliowym

Deser wiśniowy z kremem waniliowym

Pyszny deser wiśniowy z kremem waniliowym, który idealnie komponuje się z delikatnymi biszkoptami i posypką z wiórków czekoladowych, gwarantując niezapomniane doznania smakowe.

Składniki na 4 porcje.

Frużelina wiśniowa

250g wiśni
łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w niewielkiej ilości wody

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia.

Wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

Napęczniała żelatyną dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać (nie gotować) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna się rozpuści zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencje żelu.

Składniki na krem waniliowy

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 60 ml mleka
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 ½ (6g) łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% schłodzonej
  • Ciasteczka owsiane pokruszone

Wykonanie

Żelatynę w proszku zalać mała ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Gdy będzie już napęczniała naczynie z żelatyna umieścić w naczyniu z gorącą  wodą i rozpuścić (rozpuścić w kąpieli wodnej).

W małym rondelku zagotować mleko.

Żółtka, cukier i wanilię ubić do uzyskania jasnego prawie białego i puszystego kremu.

Do otrzymanego kremu dodać zagotowane przestudzone mleko. Mleko z żółtkami z powrotem przelać do rondelka i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogni, mieszając do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę.

Nie można doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy. Do lekko gęstego kremu dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie  wymieszać do połączenia się żelatyny z kremem. Odłożyć do przestudzenia, nie można jednak pozwolić na stężenie kremu- musi być w miarę płynny.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodać krem z żelatyną, dokładnie wymieszać dokładnie (lecz nie za długo, by śmietanka nie zrobiła się rzadka).

Pokruszone ciastka owsiane wsypać na sam spód pucharków, na ciasteczka nakładamy krem waniliowy. Na koniec nakładamy przestudzoną frużeline.

Zostaw komentarz