Dzisiaj polecam czosnkowy chlebek do odrywania. Idealny jako dodatek do wielu dań, świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad. Aromatyczny, pełen smaku czosnku i ziół, ten chlebek z pewnością zachwyci wszystkich miłośników pieczywa. Możesz go również serwować z dipami lub ulubionymi sosami, co dodatkowo wzbogaci smak.
Składniki na ciasto
- 600 g mąki
- 2 opakowania suchych drożdży 14 g
- łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 150 ml śmietanki 18 %
- 30 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki cukru
- jajko
Składniki na mało czosnkowe
- 3 ząbki czosnku
- 100g sera żółtego tartego
- 120 g masła
- posiekana pietruszka
- tymianek suszony lub świeży
Wykonanie
Mleko śmietankę lekko podgrzewamy. Mąka, sól, drożdże, mleko, cukier mieszamy di rozpuszczenia się drożdży. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę oraz jajko.
Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Jak ciasto będzie już elasyczne dodoajemy miękkie masło i wyrabiamy aż ciasto wchłonie masło.
Przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut.
Masło mieszamy z przeciśnięty przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz tymiankiem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniehjsze kawąłeczki (paski ). Każdy pasek smarujemy masłem czosnkowym i zwijamy w rulon (sposób zwijania pokazany na filmie).
Układamy w okrągłej formie lub w naczyniu do zapiekania. Przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Chlebek czosnkowy do odrywania pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 minut. Aż wierzch się ze złoci.