Czosnek
Czosnek jest rośliną wieloletnią o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci cebuli (pospolicie zwanej główką) złożonej z kilku tzw. ząbków. Istnieje wiele odmian czosnku, różniących się barwą i wielkością główek. Kwiaty czosnku są jadalne.
Wysuszone główki czosnku przechowuje się podobnie jak cebulę, najlepiej w przewiewnych siatkach lub splecione w warkocze. Można tez kupować go na bieżąco. W sprzedaży znajduje się także wysuszony, zmielony czosnek, ale lepiej stosować świeże ząbki, które mają więcej składników mineralnych i charakterystycznego aromatu. Można też przechowywać w lodówce , ale często należy kontrolować jego stan, ponieważ pod wpływem wilgoci czasami pleśnieje.
Czosnek ma bardzo duże zastosowanie w kuchni:
- zupy: gulaszowe, kartoflanka, bulion
- sosy: czosnkowy, do sałatek
- sałatki: sałaty liściaste i mieszane, z pomidorami oraz mięsne
- ryby: gotowane, duszone, smażone, z rożna; pieczone, smażone lub z rożna owoce morza
- mięsa: baranina, jagnięcina, wieprzowina, mięso mielone, szaszłyki, pasztety, pieczone kurczaki, farsze do drobiu, dzik
- warzywa: strączkowe, zielona fasola szparagowa, ogórki, czerwona kapusta, marchew
- czosnek można tez dodawać do masła, lub pieczywa
Gdy zbyt mocno jest podsmażony ma gorzki smak.
W obieraniu czosnku, szczególnie dość przesuszonego, pomaga zanurzenie go na kilka minut w wodzie, pomoże to szybkim i dokładnym ściągnięciu suchych łupinek.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego 🙂
Czosnek to samo zdrowie! Zawsze kiedy jestem chora sięgam po chleb z czosnkiem 😉 Najlepsze lekarstwo!