CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO
Taki czekoladowy sernik na zimno to prawdziwa bomba kaloryczna ale taka, której ciężko sobie odmówić. Moje dzieci zamówiły sobie taki więc nie pozostało mi nic innego jak im go przygotować. A tak przygotowanie wyglądało.
Dzisiaj polecam czekoladowy sernik na zimno z serkiem mascarpone. Jest delikatny, pyszny i….
Sami spróbujecie jaki jest pyszny.
Składniki:
150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki)
90g roztopionego masła
1 żelatyna deserowa
120ml gorącej wody
100g mlecznej czekolady
750 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ( ja nie mam tortownicy 23 cm, więc zrobiłam na tortownicy 28 cm i był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.
Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.
pyszny serniczek 🙂