Czekoladowa rolada
Czekoladowa rolada – moja propozycja na dziś.
Na filmie poniżej można zobaczyć sposób zwijania – film dotyczy innej rolady
Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
80g mąki tortowej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek razem wymieszać drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (2000C) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę. Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i posypać orzechami i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.
Składniki na masę:
250g miękkiego masła
125 g cukru pudru
250g mlecznej czekolady
mielone orzechy laskowe
gorzka czekolada do dekoracji lub gotowe dekoracje
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodać roztopioną zimną czekoladę.
Cóż za jednomyślność – u mnie też początek świątecznej serii:-). Rolady uwielbiam, choć stanowczo zbyt rzadko robię.
Wygląda obłędnie smacznie 🙂
Tak też smakuje:)