Ciasto ze śliwkami
Jest to ciasto które zawsze się udaje i można dodawać różne owoce, dobrze smakuje też z truskawkami.
Składniki: przepis na okrągłą blachę
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ margaryny
3 duże jajka
1 łyżka oleju
Ok 400g śliwek (usunąć pestki)
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną i pszenną razem wymieszać dodać cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać margarynę i wymieszać (najlepiej rękami), na samym końcu dodać jajka i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na górę ciasta poukładać śliwki bez pestek(ułożyć tylko jedną warstwę jak są śliwki większe można ich użyć mniej). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 2000C (dwieście stopni) i piec ok 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
A czy jest przepis, do którego mógłbym użyć piekarnika, który osiąga mniejszą temperature niż "2000C" ? 🙂
2 tysiące stopni! Ciasto z owocami po śląsku – o smaku węgla 😀
mój placek właśnie siedzi w piekarniku, nie mogę się doczekać co z niego wyjdzie – pachnie przepięknie :3
Ja tam widzę 200 stopni. Tak dla informacji to u góry to jest oznaczenie stopni a nie zero.
U mnie w przeglądarce wyświetla się 2000 🙂
Wynika z tego, że przeglądarka niewłaściwie wyświetla czcionkę.