Ciasto  z rabarbarem i kruszonką

Ciasto  z rabarbarem i kruszonką + Film

Dzisiaj polecam ciasto z rabarbarem i kruszonką. To wspaniały wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie słodko-kwaśnego smaku rabarbaru z chrupiącą, słodką kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie czy słodka przekąska do kawy. Ciasto to jest nie tylko smaczne, ale również stosunkowo proste w przygotowaniu, co czyni je doskonałym wyborem dla domowych cukierników.

Składniki na kruszonkę

  • 100 g masła stopionego i przestudzonego
  • Ok 170 g mąki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z połowy cytryny

Rabarbar

  • 350-400 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • skórka z otarta z połowy cytryny

Przygotowanie kruszonki

Masło roztopić. Po przestudzeniu dodać cukier (jeżeli nie mamy cukru trzcinowego możemy użyć cukru białego).  Gdy cukier będzie już dokładnie wymieszany z masłem dodajemy skórkę z cytryny oraz mąkę (mąkę nie dodajemy od razu całą, jeżeli będzie za rzadkie można dosypać). Gdy zaczną się robić grudki, odstawić do lodówki do schłodzenia.

Przygotowanie rabarbaru

Rabarbar można obrać ale nie koniecznie trzeba. Dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki. Dodajemy cukier oraz mąkę (mąkę dodajemy aby rabarbar nie poszedł na spód ciasta).

Przygotowanie ciasta

Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym oraz z cukrem na puszysta masę. Gdy masło już będzie puszyste dodajemy skórkę z cytryny oraz po jednym jajku  cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę małymi porcjami zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wykładamy do formy(wymiary ok 20X25 cm) na ciasto układamy rabarbar, wszystko posypujemy schłodzoną kruszonką. Gotowe ciasto z rabarbarem i kruszonka pieczemy ok 50 minut w temp. 180 stopni.

Zostaw komentarz