Dzisiaj polecam ciasto z owocami na jogurcie naturalnym. Do ciasta można użyć dowolne ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, czy brzoskwinie. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku. To ciasto jest lekkie i wilgotne, dzięki użyciu jogurtu, a owoce nadają mu świeżości i naturalnej słodyczy. Świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia i spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Idealne do podania z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy.
Składniki
- 240 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 jajka
- cukier wanilinowy
- 50 g stopionego masła lub oleju
- 250 ml (duży) jogurt naturalny
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 30 g cukru pudru
- 700 g dowolnych owoców
Wykonanie
Przygotowanie kruszonki
Mąkę, cukier puder oraz masło razem mieszamy i robimy małe grudki, odstawiamy do schłodzenia.
Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy na puszystą pianę (na wysokich obrotach). Następnie dodajemy stopione przestudzone stopione masło, jogurt naturalny oraz małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(zmniejszamy obroty aby nie chlapało).
Gotowe ciasto wykładamy do formy układamy owoce i posypujemy schłodzoną kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 40-45 minut.