Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym
Niby rabarbar jest warzywem, ale doskonale nadaje się na ciasto. Dlatego dzisiejsza moja propozycja to Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 jogurt naturalny Mały
100g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ulubione owoce Ja użyłam rabarbaru
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce. Do miski wbić jajka i rozmącić, wlać jogurt oraz przestudzony rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać mikserem. Powoli wsypywać suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Tortownice posmarować tłuszczem i wysypać grysikiem. Wlać ciasto do formy i poukładać na nim owoce (owoce można obtoczyć w mące ziemniaczanej wtedy owoce nie lecą na spód).
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
uwielbiam!
pyszne ciacho do kawki 🙂
„1 jogurt naturalny Mały” nic mi nie mowi, prosze podac pojemnosc opakowania, a takze wagowo ilosc owocow. Dziekuje/