Dzisiaj polecam ciasto z kremem czekoladowym, które jest nie tylko pyszne, ale również sprawi, że każde spotkanie będzie wyjątkowe. Jego delikatna konsystencja w połączeniu z intensywnym smakiem czekolady zachwyci każdego miłośnika słodkości. Idealnie nadaje się na urodziny, rocznice czy po prostu na niedzielne popołudnie z bliskimi. Możesz je podać z świeżymi owocami lub bitą śmietaną, aby dodatkowo podkreślić jego wyjątkowość.
Składniki na biszkopt
- 60 g maki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Składniki na poncz
- 125 ml wody
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 budynie waniliowe
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
Czekolada do starcia na górę lub kolorowe cukiereczki.
Przygotowanie biszkoptu
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Jak piana będzie już z cukrem sztywna dodawać po woli żółtka.
Składniki suche wymieszać razem, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche na dwa trzy razy i delikatnie mieszamy łopatką.
Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach (24X28 cm). pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu przecinamy biszkopt na dwa placki.
Przygotowanie kremu
Części mleka doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz cukier.
Jak mleko zacnie się gotować dodać czekoladę i mieszając a się dokładnie rozpuści. Jak czekolada będzie już rozpuszczona, wlewamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym.
Gotowy budyń przełożyć do zimnego naczynia i przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
Miękkie mało utrzeć do białości. Do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń.
Przygotowanie ponczu
Z wody, cukru pudru oraz soku z cytryn przygotować poncz, którym będziemy nasączać każdy placek.
Przygotowanie śmietanki
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Składanie ciasta
Biszkopt po upieczeniu przeciąć na dwa placki.
Pierwszy placek nasączyć ponczem, na to wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim plackiem. Drugi placek również nasączyć ponczem i wyłożyć na niego bitą śmietanę. Górę udekorować według uznania tartą czekoladą lub kolorowymi cukiereczkami.