Ciasto z kremem czekoladowym

Dzisiaj polecam ciasto z kremem czekoladowym, które jest nie tylko pyszne, ale również sprawi, że każde spotkanie będzie wyjątkowe. Jego delikatna konsystencja w połączeniu z intensywnym smakiem czekolady zachwyci każdego miłośnika słodkości. Idealnie nadaje się na urodziny, rocznice czy po prostu na niedzielne popołudnie z bliskimi. Możesz je podać z świeżymi owocami lub bitą śmietaną, aby dodatkowo podkreślić jego wyjątkowość.

Składniki na biszkopt

  • 60 g maki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Składniki na poncz

  • 125 ml wody
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na krem

  • 750 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekolada do starcia na górę lub kolorowe cukiereczki.

Przygotowanie biszkoptu

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Jak piana będzie już z cukrem sztywna dodawać po woli żółtka.

Składniki suche wymieszać razem, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia.

Do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche na dwa trzy razy i delikatnie mieszamy łopatką.

Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach (24X28 cm). pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu przecinamy biszkopt na dwa placki.

Przygotowanie kremu

Części mleka doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz cukier.

Jak mleko zacnie się gotować dodać czekoladę i mieszając a się dokładnie rozpuści. Jak czekolada będzie już rozpuszczona, wlewamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym.

Gotowy budyń przełożyć do zimnego naczynia i przykryć folią, aby nie powstał kożuch.

Miękkie mało utrzeć do białości. Do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń.

Przygotowanie ponczu

Z wody, cukru pudru oraz soku z cytryn przygotować poncz, którym będziemy nasączać każdy placek.

Przygotowanie śmietanki

Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Składanie ciasta

Biszkopt po upieczeniu przeciąć na dwa placki.

Pierwszy placek nasączyć ponczem, na to wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim plackiem. Drugi placek również nasączyć ponczem i wyłożyć na niego bitą śmietanę. Górę udekorować według uznania tartą czekoladą lub kolorowymi cukiereczkami.

Zostaw komentarz