Dzisiaj polecam ciasto szpinakowe Leśny Mech, które jest nie tylko piękne w wyglądzie, ale także niezwykle smaczne. Jego zaskakująco wilgotna konsystencja i delikatny aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem na różne okazje, od codziennego podwieczorku po eleganckie przyjęcie. Szpinak dodaje mu nie tylko wyjątkowego koloru, ale również przemyca odrobinę zdrowia do deseru. Polecam posypanie go mascarpone z owocami leśnymi, co dodatkowo podkreśla jego naturalny, zielony blask.
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 250 g świeżego szpinaku
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wody
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
Wykonanie
Szpinak zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasna i puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na wielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wlewamy do formy (tortownicy ok 28 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.
Przygotowanie kremu
Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną.
Ciasto wkładamy do tortownicy lub rantu, i smarujemy cienką warstwą kremu.
Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy drugą warstwę kremu.
Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc.