Dzisiaj polecam ciasto kakaowe z galaretką i malinami, które jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również pięknie się prezentuje. To doskonałe połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością galaretki i świeżością malin z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje. Warstwy galaretki nadają mu lekkości i orzeźwienia, a maliny dodają delikatnej kwasowości, która idealnie równoważy słodycz ciasta. Można je podawać na różne okazje, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością wart jest każdego wysiłku włożonego w jego przygotowanie. Smacznego!
Ciasto kakaowe z kremem, malinami i galaretką jest bardzo smaczne i polecam do popołudniowej niedzielnej kawy lub smacznej herbaty. Doskonale się też sprawdzi ma mniejszych lub całkiem dużych uroczystościach.
Ciasto jest proste w przygotowaniu. Lekkie, wilgotne i zarazem puszyste. Warstwa kremu budyniowego jest słodka i bardzo delikatna, a całość przykrywa warstwa galaretki. Pod galaretką skrywają się słodkie maliny.
Składniki na ciasto kakaowe
- 210 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- cukier wanilinowy
- 150 g stopionego masła
- 60 ml mleka
- 4 jajka
Składniki na krem
- 700 ml mleka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 2 budynie waniliowe
- 300 g masła
- Maliny
- Dwie galaretki malinowe rozpuszczone w 700 ml wody
Wykonanie
Galaretki rozpuścić w 700 ml wody i odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie masy
Zagotować ok 500 ml mleka a w pozostałym mleku rozpuścić proszki obydwóch budyni. Do mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, gdy mleko zacznie się podnosić wlać dobrze wymieszany budyń. Ugotowany budyń przełożyć do miski przykryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do wystudzenia.
Mało utrzeć na puszystą masę i małymi porcjami dodawać przestudzony budyń.
Przygotowanie ciasta kakaowego
Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym oraz kakao, dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do połączenia składników. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy stopione przestudzone masło.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta kakaowego. Przekładamy na formę o wymiarach 25X35 cm i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30- 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Na upieczone i przestudzone ciasto nakładamy krem, maliny i zalewamy tężejącą galaretką.