Ciasto kakaowe z galaretka

Ciasto kakaowe z galaretka

Dzisiaj polecam ciasto kakaowe z galaretką i malinami, które jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również pięknie się prezentuje. To doskonałe połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością galaretki i świeżością malin z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje. Warstwy galaretki nadają mu lekkości i orzeźwienia, a maliny dodają delikatnej kwasowości, która idealnie równoważy słodycz ciasta. Można je podawać na różne okazje, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością wart jest każdego wysiłku włożonego w jego przygotowanie. Smacznego!

Ciasto kakaowe z kremem, malinami i galaretką jest bardzo smaczne i polecam do popołudniowej niedzielnej kawy lub smacznej herbaty. Doskonale się też sprawdzi ma mniejszych lub całkiem dużych uroczystościach.

Ciasto jest proste w przygotowaniu. Lekkie, wilgotne i zarazem puszyste. Warstwa kremu budyniowego jest słodka i bardzo delikatna, a całość przykrywa warstwa galaretki. Pod galaretką skrywają się słodkie maliny.

Składniki na ciasto kakaowe

  • 210 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 150 g stopionego masła
  • 60 ml mleka
  • 4 jajka

Składniki na krem

  • 700 ml mleka
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 300 g masła
  • Maliny
  • Dwie galaretki malinowe rozpuszczone w 700 ml wody

Wykonanie

Galaretki rozpuścić w 700 ml wody i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie masy

Zagotować ok 500 ml mleka a w pozostałym mleku rozpuścić proszki obydwóch budyni. Do mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, gdy mleko zacznie się podnosić wlać dobrze wymieszany budyń. Ugotowany budyń przełożyć do miski przykryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do wystudzenia.

Mało utrzeć na puszystą masę i małymi porcjami dodawać przestudzony budyń.

Przygotowanie ciasta kakaowego

Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym oraz kakao, dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do połączenia składników. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy stopione przestudzone masło.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta kakaowego. Przekładamy na formę o wymiarach 25X35 cm i pieczemy  w temperaturze 175 stopni  przez 30- 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Na upieczone i przestudzone ciasto nakładamy krem, maliny i zalewamy tężejącą galaretką.

Zostaw komentarz