Dzisiaj polecam ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami. Jest to doskonały wybór dla każdego miłośnika słodyczy. Czekoladowe ciasto, bogate i intensywne w smaku, zostaje wyjątkowo skomponowane z lekkim i puszystym kremem. Dodatkowo, świeże truskawki dodają nie tylko pięknego wyglądu, ale i orzeźwiającego, owocowego akcentu, który doskonale równoważy słodycz czekolady. Idealne na deser po obiedzie czy na specjalne okazje.
Składniki na ciasto
- 140 g cukru
- 50 g czekolady
- 150 g mąki
- 20 g kakao
- jajko
- 125 ml mleka
- 125 ml śmietanki 18 %
- 60 ml oleju
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem
- 500ml mleka
- 140 g cukru
- 50 g maki pszennej
- 50 g maki ziemniaczanej
- 200 g masła
Oraz
- ok 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml wody
Przygotowanie ciasta
W gorącym mleku rozpuszczamy czekoladę.
Jajko ucieramy z cukrem na puszysta białą pianę, następnie dodajemy olej, śmietankę oraz mleko z czekoladą.
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz soda oczyszczoną.
Do mokrych składników małymi porcjami dodajemy składniki suche. Wszystko razem miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy (25×20 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut.
Przygotowanie kremu
Połowę mleka doprowadzić do wrzenia, a w pozostałym rozpuścić mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz cukier i pastę waniliową.
Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem i gotujemy na małej mocy palnika. Cały czas mieszając aby się budyń nie przypalił. Gotowy budyń wykładamy do innego naczynia i studzimy. Można przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny możemy zacząć robić krem. Masło utrzeć do białości i małymi porcjami dodawać zimny budyń.
Składanie ciasta
Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 600 ml wody, odstawić do wystudzenia.
Przestudzone ciasto wkładamy do formy w której piekliśmy ciasto. Wykładamy, wcześniej przygotowany krem. Na krem układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia się galaretki.