Ciasteczka maślane
Ciasteczka ciasteczkom nie są równe. Dzisiejsze polecane ciasteczka maślane są inne w smaku, a to za sprawą użytej mąki krupczatki i śmietanie dodanej do ciasteczek.
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
250 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Cukier do posypania ciasteczek
Wykonanie:
Masło, żółtko, śmietana powinny być prosto z lodówki. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i dodać posiekane na drobno zimne masło. Całość posiekać nożem szybko, tak aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko posiekać nożem i następnie zagnieść, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć lekko mąką. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość ok 5 cm. Ciastka wycinać dowolna foremką (ja pokroiłam w trójkąty i romby). Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować białkiem i posypać cukrem (ja posypałam trzcinowym cukrem).
Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-15 minut.
Małe słodkie ciasteczka maślane świetnie pasują do popołudniowej herbatki wypitej w miłym towarzystwie.
w sam raz do pochrupania przy herbatce 🙂