Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe + FILM

Dzisiaj polecam ciasteczka czekoladowe, które są wspaniałym sposobem na słodką przekąskę w ciągu dnia. Doskonałe zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, te pyszne, chrupiące wypieki z kawałkami czekolady mogą poprawić humor i dodać energii. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, a także mogą być miłym gestem dla gości. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników, co czyni je doskonałą opcją dla każdego, kto ceni sobie prostotę i jakość.

Składniki

  • Podane składniki są na 16-20 sztuk w zależności od wielkości.
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 55 g cukru
  • jajko
  • pasta wanilinowa kilka kropel
  • 110 g mąki
  • 15 g kakao
  • szczypta soli
  • drożdże instant opakowanie 7 g
  • 35 g cukru pudru do obtaczania ciasteczek

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, gdy będzie już rozpuszczone ściągamy i dodajemy cukier. Jeżeli cukier nie chce nam się rozpuścić możemy na chwilę położyć  naczynie jeszcze na chwilę nad gorącą wodę. Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej dodajemy kilka kropel pasty waniliowej oraz jajko.

W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche, mąkę, drożdże instant oraz szczyptę soli.

Mokre składniki mieszamy z suchymi (zawsze suche dodajemy do mokrych, nigdy odwrotnie).

Ciasto jest bardzo twarde dlatego ciasteczka formujemy łyżką lub w rękach, robiąc małe kuleczki. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy 20 minut.

Zostaw komentarz