Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Dzisiaj polecam chałkę drożdżową, która jest doskonałym wyborem na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Chałka drożdżowa jest miękka, puszysta i lekko słodka. Można ją jeść samodzielnie, ale także smakuje wyśmienicie z masłem, miodem, dżemem lub konfiturą. Pieczona w domu chałka drożdżowa roznosi wspaniały zapach, który napełnia cały dom ciepłem i przyjemnością. Dla dodatkowego smaku, można posypać ją sezamem lub kruszonką.

Kto z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywa rozchodzącego się po domu. Cieplutka chałka drożdżowa  z masłem i ciepłym kakao. Nic więcej na śniadanie nie trzeba.

Składniki

  • 550g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • jajko
  • 40 g cukru
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka

Do posmarowania

  • żółtko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie rozczynu

Do miski pokruszyć drożdże, dodać  łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 30 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość).

Wyrabianie ciasta

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Piec 30-40  minut w 1175-180 stopniach.

Zostaw komentarz