Dzisiaj polecam calzone z nadzieniem mięsnym. Jest to doskonała propozycja na obiadowy posiłek, zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. Calzone, czyli rodzaj zamkniętej pizzy, łączy w sobie chrupiące ciasto z apetycznym nadzieniem z mięsa, sera i warzyw. Można je podać z sosem pomidorowym lub czosnkowym, aby podkreślić smak potrawy. Idealne na spotkania rodzinne, wieczory filmowe, a także jako przekąska na przyjęciach. Polecane szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy bardziej sycących potraw. Smacznego!
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
W przepisie, który dostałam było napisane z podanych składników zrobić cztery duże pierogi. Ale po wypróbowaniu po pierwsze że się rozwalają przy układaniu i ściąganiu z blaszki, a po drugie nikt z domowników nie zjadł całego na raz. A tak to małe wszyscy podjadali do wieczora, bo są również dobre na zimno.
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 15 g drożdży
- łyżka oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- jajko
Składniki na farsz
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- łyżka masła
- 150 g startego sera mozzarelli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- cebula
- małą puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- zioła prowansalskie
Przygotowanie ciasta
W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże z 3-4 łyżkami mąki (ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy olej pozostałą mąkę oraz sól i jajko w temperaturze pokojowej (jeżeli dodamy jajko zimne może ciasto nie wyrosnąć). Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 60 minut).
Przygotowanie farszu
Pieczarki umyć i drobno pokroić i podsmażyć na maśle (można też podsmażyć na oleju ale puszczają więcej wody).
Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebulki dodać mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i wszystko jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i kukurydzę oraz starty ser mozzarella. Odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Można w całości wałkować i wycinać krążki lub formować małe kulki i wałkować ( wielkość dowolna mi najlepiej się robi ja krążki maja średnicę ok 10 cm.) Na krążki nałożyć farsz i zlepić jak pierogi.
Pierogi ułożyć na wyścielonym papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.