Wiosenna botwinka to esencja świeżości i lekkości, która idealnie wpisuje się w pierwsze ciepłe dni roku. Delikatne liście młodego buraka i cienkie, soczyste łodygi mają subtelnie ziemisty smak, przełamany lekką nutą słodyczy. To jedno z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawia się na targach i w ogrodach, zwiastując prawdziwą eksplozję wiosennych smaków.
Botwinkę najczęściej serwuje się w postaci lekkiej zupy – aromatycznej, często zabielanej śmietaną, z dodatkiem koperku i młodych ziemniaków. Nie brakuje też wersji z jajkiem na twardo lub delikatnym bulionem warzywnym. To potrawa, która łączy w sobie tradycję z prostotą i przypomina o sile sezonowego gotowania.

Składniki
- 1 pęczek botwinki z dużymi burakami (3-4 średnie buraki, jeżeli mamy z małymi buraczkami można dodać jednego buraka)
- 2 -3 młode marchewki
- 1 kalarepa
- 3 średnie ziemniaki
- mały kawałek selera
- jedna mała pietruszka
- 1 mała cebulka
- olej
- sól
- pieprz
- ocet
- 100 ml śmietanki
- koperek i zielona pietruszka do posypania
- jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Botwinkę oczyścić i pokroić, z łodygami i częścią liści. Marchewkę, ziemniaki , kalarepę, seler oraz pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czym mniejsza kostka warzyw tym krócej gotujemy i botwinka ma bardziej czerwony kolor.
Gotową botwinkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem. Na koniec dodać śmietankę.