Botwinka

Wiosenna botwinka to esencja świeżości i lekkości, która idealnie wpisuje się w pierwsze ciepłe dni roku. Delikatne liście młodego buraka i cienkie, soczyste łodygi mają subtelnie ziemisty smak, przełamany lekką nutą słodyczy. To jedno z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawia się na targach i w ogrodach, zwiastując prawdziwą eksplozję wiosennych smaków.

Botwinkę najczęściej serwuje się w postaci lekkiej zupy – aromatycznej, często zabielanej śmietaną, z dodatkiem koperku i młodych ziemniaków. Nie brakuje też wersji z jajkiem na twardo lub delikatnym bulionem warzywnym. To potrawa, która łączy w sobie tradycję z prostotą i przypomina o sile sezonowego gotowania.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z dużymi burakami (3-4 średnie buraki, jeżeli mamy z małymi buraczkami można dodać jednego buraka)
  • 2 -3 młode marchewki
  • 1 kalarepa
  • 3 średnie ziemniaki
  • mały kawałek selera
  • jedna mała pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • olej         
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • 100 ml śmietanki
  • koperek i zielona pietruszka do posypania
  •  jajka ugotowane na twardo

Wykonanie

Botwinkę oczyścić i pokroić, z łodygami i częścią liści. Marchewkę, ziemniaki , kalarepę, seler oraz pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czym mniejsza kostka warzyw tym krócej gotujemy i botwinka ma bardziej czerwony kolor.

Gotową botwinkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem. Na koniec dodać śmietankę.

Zostaw komentarz