Każdy robi bigos według własnych smaków. Ja jadam bigos tylko w wykonaniu mojej mamy. Sama nieraz próbuje zrobić ale nie jest tak pyszny jak jej. Nie wiem w czym tkwi ta tajemnica, może to że jest zrobiony tylko ze słodkiej kapusty i że jest włożone w niego wiele serca.
Składniki:
1 duża biała kapusta lub 2 małe
1 mięsa wieprzowego gotowanego
1 kg kiełbasy (2-3 gatunki)
20 dag boczku wędzonego
cebula
sól, pieprz, przyprawa do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, kilka suszonych grzybów, przecier pomidorowy
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić i dusić w garnku razem z grzybami liściem laurowym i zielem angielskim. Co jakiś czas podlać woda i wymieszać, aby się nie przypalało. Mięso rozdrobnić i podsmażyć razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać mięso i kiełbasę podsmażoną. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać przecier pomidorowy oraz doprawić przyprawami ale ostrożnie. Dusić jeszcze ok 30-40 minut aby wszystko dokładnie się wymieszało, w razie potrzeby podlać wodą. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku.
Ja robię, tak jak moja mama, z kapusty mieszanej- dla mnie im więcej kapusty kwaszonej, tym lepiej 🙂
z bigosem to już chyba tak jest, że każdy zna, a każdego smakuje inaczej:)
Też mi sie tak wydaje.
taaak! Bigos mamy jest najlepszy-żaden inny nie będzie taki sam 🙂
Jeżeli ciężko się zabrać za chleb, to może warto na rozgrzewkę upiec własnie taką chałkę? 🙂 Jest łatwa i szybka do zrobienia.
A co do chlebów to wszystko zależy od tego, jakiego przepisu szukasz, czy na zakwasie, czy na drożdżach, czy jasny, czy ciemny, czy razowy, czy pszenny, czy z dodatkami, czy bez… 🙂
Chyba tak zrobię. tylko w jakiej formie najlepiej piec.