Babka z truskawkami
Na zdjęciu moja babka z truskawkami, która nie jest zbyt apetyczna bo bardzo wyrośnięta, popękana i przypalona (jest przypalona z góry bo musiała się dłużej piec). Przepis wzięłam ze starej gazety kulinarnej i widząc ile jest mąki, wydawało mi się że tortownica będzie za mała. Córka stwierdziła, że jak jest na zdjęciu tortownica to na pewno tak musi być, więc wylała ciasto do tortownicy i widać jakie są efekty. Wysunęłam wniosek, że nie zawsze w gazetach jest napisane dokładnie (w przepisie było żeby użyć tortownicy).
Składniki
120 g miękkiego masła
220 g cukru pudru
4 jajka
400ml ciepłego mleka
600 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
500 g oczyszczonych truskawek
Wykonanie
Masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną kremową masę. Dodawać porcjami mleko i połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszać. Następnie wsypać resztę mąki zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z ciastem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę posmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wlać ciasto do formy i poukładać owoce.
Piec ok 45 minut (ja piekłam dłużej bo ciasto bardzo wyrosło).
Polecam wszystkim babkę z truskawkami, ponieważ jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.
najważniejsze, że babeczka smakowała! 🙂
najważniejsze, że babeczka smakowała! 🙂