Zupa na gęsto
Wczoraj miałam wielką ochotę na gorącą zupę na gęsto. Ale sklepy były pozamykane, a w domu niewiele zapasów, więc skorzystałam z tego co miałam w mojej małej spiżarni. Idąc na spacer wszystko przygotowałam, więc gdy tylko przyszłam do domu z długiego spaceru ugotowałam i wszyscy się doskonale rozgrzali.
Składniki:
½ malutkiej kapusty białej
2 średnie marchewki1 pietruszka korzeń
¼ selera
4 średnie ziemniaki
½ pora z białą częścią
10 małych pieczarek
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pęczek zielonej pietruszki
ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, ostra papryka
4 łyżki kaszy mannej (myślę że lepiej pasował by pęczak ale nie miałam w domu)
Wykonanie:
Kapustę, seler, marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja starłam w robocie były grubsze oczka), ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, dodać wody aby przykryły warzywa i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Pieczarki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Gdy warzywa będą już miękkie dodać pieczarki i kaszę manną, oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Gdy kasza już się ugotuje dodać zieloną pietruszkę i doprawić do smaku.
Zupa na gęsto wyszła mi naprawdę gęsta,muszę ją też wypróbować w wersji z pęczakiem.
Smacznego
takie zupy na gęsto często zastępują mi oba dania 😉
Pyszności!
teraz w zimę po długim spacerze taka zupka na rozgrzanie jest wspaniała 🙂