Zupa fasolowa z grzankami
Zupa fasolowa z grzankami – moja propozycja na dziś.
Składniki:
200g suchej białej fasoli (może być z puszki, jednak zupa traci trochę na smaku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchwie
2 łodygi selera naciowego
1 papryka pepperoni
rozmaryn
tymianek
sól
pieprz
oliwa z oliwek ok. 8 łyżek
ok 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
Grzanki
pieczywo
2 łyżki masła
zioła do posypania
Wykonanie:
Jeżeli używamy suchej fasoli musimy ja moczyć przez ok 8 godzin.
Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Warzywa (marchew, seler, por) opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Strączek pepperoni przekroić w wzdłuż na pół wyjąć pestki, umyć i posiekać.
Fasolę odcedzić na sitku i zostawić do odsączenia. Oliwę (4 łyżki) rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, dusić w niej cebulę, marchew, seler i por około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć 4 łyżki warzyw i odłożyć. Namoczoną fasolę włożyć do garnka. Dolać wywar, pepperoni i rozmaryn. Gotować pod przykryciem około 90 minut aż fasola będzie miękka (jeżeli użyjemy fasolę z puszki, gotować aż będą warzywa miękkie). Pozostałą oliwę (4 łyżki) wymieszać z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną pieprzu. Gdy już warzywa będą miękkie połowę zupy odlać i zmiksować (ja przez pomyłkę zmiksowałam całą, ale tez była dobra). Po zmiksowaniu dodać odlaną zupę i dołożyć odłożone warzywa.
Ponownie zagotować zupę, a gdy będzie zbyt gęsta podlać wywarem. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.
nie spotkałam się z taką wersją zupy fasolowej.. ładny ma kolor! I te grzanki, mmm 🙂
bardzo fajna zupka, trochę odmienna od tradycyjnej fasolowej 🙂