Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym + FILM

Dzisiaj polecam ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, które są doskonałym wyborem na syty i smaczny posiłek. Przygotowanie tej potrawy zaczyna się od wyboru odpowiednio dużych ziemniaków, które łatwo wydrążyć, a następnie można wypełnić wyrazistym farszem mięsnym. Mięso mielone można doprawić ziołami takimi jak majeranek, czosnek i cebula, co dodaje charakterystycznego aromatu i głębi smaku. Ziemniaki faszerowane są nie tylko smaczne, ale również mogą być podawane jako główne danie albo jako dodatek do większego obiadu. Idealnie komponują się z sałatkami lub lekkimi sosami, co czyni je wyjątkowo uniwersalnym daniem, które można dostosować do różnych preferencji smakowych.

Składniki

  • 8 -10 średnich ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 130 g sera żółtego tartego
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 20 g sera żółtego tartego

Dodatkowo

  • siekany szczypiorek
  • czerwona papryka

Składniki na sos

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka siekanego koperku

Wykonanie

Ziemniaki dobrze umyć jeżeli jest taka potrzeba wyszorować szczoteczką. Ugotować w całości, duże ziemniaki gotować ok 25 minut a mniejsze ok 20 minut.

Gdy ziemniaki będą się gotować a następnie studzić przygotowujemy mięso mielone.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, gdy cebulka będzie już zrumieniona dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka z czosnkiem będzie już zarumieniona dodajemy mięso mielona oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, słodką paprykę). Gdy mięso będzie już usmażona odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzone ziemniaki przeciąć na pół i wydrążyć z  nich środek. Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego oraz tarty żółty ser. Wszystko doprawić jeszcze solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.

Każdą połówkę ziemniaki oczywiście wydrążone oprószamy solą i pieprzem. Do oprószonej przyprawami  połówki ziemniaki wkładamy farsz (mięso mielone zmieszane z ziemniakami). Każdą połówkę ziemniaka posypujemy tartym żółtym serem (dodatkowe 20 g)

Gotowe ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Przygotowanie sosu

Jogurt naturalny mieszamy z majonezem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz czosnek granulowany, sól, pieprz i siekany koperek.

Ziemniaki faszerowane przed podaniem polewamy sosem czosnkowym.

Zostaw komentarz