Zapiekany kurczak z warzywami – papilotach

Zapiekany kurczak z warzywami – w papilotach + FILM

Dzisiaj polecam zapiekanego kurczaka z warzywami – w papilotach. To danie jest nie tylko zdrowe, ale również pełne smaku. Kurczak pieczony w papilotach zachowuje swoją soczystość, a dodatek świeżych, sezonowych warzyw sprawia, że całość jest lekka i pełna witamin. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub elegancki posiłek ze znajomymi. Co więcej, przygotowanie tego danie nie wymaga dużo czasu ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych, co czyni go doskonałym wyborem nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g sera żółtego tartego
  • cebula
  • 5 ząbki czosnku
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • zielona pietruszka do posypania
  • papier do pieczenia, do przygotowania papilotów – sposób przygotowania papilotów pokazany na filmie

Obrane ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, nie muszą być równe, ale podobnej wielkości aby równo się gotowały. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania wody 10 minut. Po ugotowaniu ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.

Filety z kurczak opłukać i pokroić w kostkę, doprawić czosnkiem (jeżeli nie lubimy tak dużo czosnku można nie dodawać do mięsa). Dodajemy również sól, pieprz, ostra papryka  oraz pastę pomidorową oraz niewielką ilość oliwy z oliwek. Paprykę pokroić w niewielką kostkę, a cebulę w półksiężyce.

Do przygotowanych papilotów, na spód dajemy podgotowane ziemniaki, na ziemniaki dajemy cebulę oraz paprykę. Na samą górę dajemy przyprawionego kurczaka. Wszystko posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40-45 minut.

Zostaw komentarz