Zapiekanka makaronowa
Składniki:
200g makaronu świderki
2 filety z kurczaka
cebula
papryka
pomidor
2 ząbki czosnku
mały przecier pomidorowy
olej
łyżeczka przyprawy do kurczaka
250 ml bulionu
kulka sera mozzarella
opcjonalnie ser żółty tarty
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju.
Kurczaka podsmażyć z przyprawą do kurczaka, następnie dodać warzywa pokrojone w paski i dusić przez około 15 minut. Do podduszonych warzyw dodać bulion i przecier pomidorowy. Wszystko razem jeszcze chwile podusić.
Powstały sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ser pokroić w cienkie paseczki i poukładać na makaronie. Można tez oprószyć startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 minut.