Tortille zapiekane

Dzisiaj polecam zapiekane tortille z kurczakiem, które są doskonałym pomysłem na smaczny i sycący obiad lub kolację. Przygotowanie ich jest niezwykle proste – wystarczy dodać przyprawionego kurczaka oraz ulubione warzywa, a następnie zapiec całość w piekarniku, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni. To danie można podać z świeżą salsą pomidorową lub guacamole, co dodatkowo podkreśli jego smak. Niezależnie od okazji, te zapiekane tortille z kurczakiem z pewnością zaspokoją apetyt i umilą czas spędzony z rodziną lub przyjaciółmi.

Składniki

  • 6 dużych placków tortilli
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • cebula (pół używamy do kurczaka, a pozostałą część do sosu pomidorowego)
  • 400 g fileta z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 150 g kukurydzy
  • 240 g białej fasoli
  • 200 g tartej mozzarelli
  • zielona pietruszka

Przyprawienie kurczaka

  • łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta papryczki chili
  • 2 łyżki oleju

Sos pomidorowy

  • 380 g krojonych pomidorów (jeden kartonik )
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta słodkiej  papryki
  • szczypta papryczki chilii
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Kukurydzę i białą fasolę odcedzić z zalewy. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać.

Na oleju podsmażyć cebulę, jak cebula będzie już podsmażona dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i poprawiamy przyprawami: papryką słodka, papryką ostra, chili, kuminem (kminek mielony) oraz  sól i pieprz. Podsmażonego kurczaka odstawiamy do wystudzenia.

Na oliwie podsmażyć pozostałą cebulkę oraz czosnek.

Do podsmażonej cebulki dodajemy pomidory z puszki i doprawimy przyprawami: bazylia, oregano, papryka, papryczka chili oraz sól i pieprz.

Przestudzonego kurczaka przekładamy do miski i dodajemy ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, fasolę  i zieloną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy, jeżeli jeszcze potrzeba można doprawić.

Na każdą tortillę nakładamy farsz, posypujemy niewielką ilością sera i zwijamy. Gotowe tortille przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy pozostałym serem.

Gotowe tortille pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.

Zostaw komentarz