Dzisiaj polecam zapiekane tortille z kurczakiem, które są doskonałym pomysłem na smaczny i sycący obiad lub kolację. Przygotowanie ich jest niezwykle proste – wystarczy dodać przyprawionego kurczaka oraz ulubione warzywa, a następnie zapiec całość w piekarniku, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni. To danie można podać z świeżą salsą pomidorową lub guacamole, co dodatkowo podkreśli jego smak. Niezależnie od okazji, te zapiekane tortille z kurczakiem z pewnością zaspokoją apetyt i umilą czas spędzony z rodziną lub przyjaciółmi.
Składniki
- 6 dużych placków tortilli
- 100 g ugotowanego ryżu
- cebula (pół używamy do kurczaka, a pozostałą część do sosu pomidorowego)
- 400 g fileta z kurczaka
- czerwona papryka
- 150 g kukurydzy
- 240 g białej fasoli
- 200 g tartej mozzarelli
- zielona pietruszka
Przyprawienie kurczaka
- łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta papryczki chili
- 2 łyżki oleju
Sos pomidorowy
- 380 g krojonych pomidorów (jeden kartonik )
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryczki chilii
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kukurydzę i białą fasolę odcedzić z zalewy. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać.
Na oleju podsmażyć cebulę, jak cebula będzie już podsmażona dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i poprawiamy przyprawami: papryką słodka, papryką ostra, chili, kuminem (kminek mielony) oraz sól i pieprz. Podsmażonego kurczaka odstawiamy do wystudzenia.
Na oliwie podsmażyć pozostałą cebulkę oraz czosnek.
Do podsmażonej cebulki dodajemy pomidory z puszki i doprawimy przyprawami: bazylia, oregano, papryka, papryczka chili oraz sól i pieprz.
Przestudzonego kurczaka przekładamy do miski i dodajemy ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, fasolę i zieloną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy, jeżeli jeszcze potrzeba można doprawić.
Na każdą tortillę nakładamy farsz, posypujemy niewielką ilością sera i zwijamy. Gotowe tortille przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy pozostałym serem.
Gotowe tortille pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.