Torcik malinowy
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru z dodatkiem malin (może być też biały)
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
na czubku łyżeczki proszek do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany powoli małymi partiami dodawać cukier z dodatkiem malin, w dalszym ciągu ubijać. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki razem mieszamy z proszkiem do pieczenia. Maki wsypujemy po brzegach miski i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Składniki na masę:
250 ml
śmietany kremówki
2 łyżki cukru z dodatkiem malin
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka malinowa
Galaretkę rozpuścić w możliwie niewielkiej ilości wody jednak nie więcej 100- 150 ml. Żelatynę rozpuścić w ok 50 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jak galaretka będzie tężała, zacząć ubijać śmietanę. Do ubitej śmietany dodać zimna tężejącą galaretkę oraz żelatynę, dalej ubijając.