Dzisiaj polecam tarte z musem jabłkowym, której delikatne, kruche ciasto idealnie komponuje się z aksamitnym i aromatycznym musem przygotowanym ze świeżych, soczystych jabłek. Możesz dodać do niej odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej, aby wzmocnić smak i nadać deserowi charakterystyczny, jesienny aromat. Serwuję tę tarte na ciepło, z odrobiną lodów waniliowych lub bitą śmietaną, by uczynić ją jeszcze bardziej apetyczną i wykwintną.
Składniki na ciasto
- 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g masła
- żółtko
- tłuszcz i mąka do formy
Film jak przygotować ciasto kruche
Wykonanie
Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie wykładamy mus jabłkowy i układamy na nimi jabłka. Pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 40 ml soku z cytryny
- 60 g masła
- łyżka miodu
Syrop
- 30 ml wody
- 60g cukru
- cynamon
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniada nasienne. Każda ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze i włożyć je do garnka (ok 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobić mus, który wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Do jabłek na mus dodać sok z cytryny, masło, miód oraz przekrojoną laskę wanilii (jeżeli nie mamy wanilii to można dodać cukier wanilinowy), wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.
Syrop
Cukier rozpuścić w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek przed upieczeniem.