Tarta z musem jabłkowym

Tarta z musem jabłkowym

Dzisiaj polecam tarte z musem jabłkowym, której delikatne, kruche ciasto idealnie komponuje się z aksamitnym i aromatycznym musem przygotowanym ze świeżych, soczystych jabłek. Możesz dodać do niej odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej, aby wzmocnić smak i nadać deserowi charakterystyczny, jesienny aromat. Serwuję tę tarte na ciepło, z odrobiną lodów waniliowych lub bitą śmietaną, by uczynić ją jeszcze bardziej apetyczną i wykwintną.

Składniki na ciasto

  • 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • żółtko
  • tłuszcz i mąka do formy

Film jak przygotować ciasto kruche

Wykonanie

Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy  za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką  formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie wykładamy mus jabłkowy i układamy na nimi jabłka. Pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 40 ml soku z cytryny
  • 60 g masła
  • łyżka miodu

Syrop

  • 30 ml wody
  • 60g cukru
  • cynamon

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniada nasienne. Każda ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze i włożyć je do garnka (ok 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobić mus, który wyłożyć na podpieczony spód tarty.

Do jabłek  na mus dodać sok z cytryny, masło, miód oraz przekrojoną laskę wanilii (jeżeli nie mamy wanilii to można dodać cukier wanilinowy), wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.

Syrop

Cukier rozpuścić w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek przed upieczeniem.

Zostaw komentarz