Dzisiaj polecam szarlotkę na cieście miodowym, która jest idealną propozycją na deser. Ciasto miodowe dodaje niepowtarzalnego smaku i aromatu, który doskonale komponuje się z kwaśnością jabłek. To połączenie sprawia, że każdy kęs jest prawdziwym przeżyciem kulinarnym. Szarlotka na cieście miodowym to doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki z subtelną nutą nowości. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy jako słodka przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki
- 260 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- jedna czubata lub 2 płaskie łyżki miodu
- jajko
Nadzienie
- 1 kg obranych jabłek (odmiana kwaskowa)
- sok z połówki cytryny
- 100 g cukru (ja użyłam brązowy ale może też być biały)
- 2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanej maki dodajemy jajko, miód i śmietanę. Wszystko razem zagnieć, podzielić na dwie części (na spód można dać większą część), owinąć w folie spożywczą i odstawić do schodzenia na ok 30 minut.
Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować i przełożyć do formy (tortownica 28cm )wyłożonej papierem do pieczenia, a boki posmarowane tłuszczem. Na ciasto wykładamy jabłka i dajemy drugi kawałek ciasta. Rozwałkowane ciasto dobrze dociskamy do brzegów i nakłuwamy widelcem.
Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku.
Przygotowanie nadzienia
Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych powinno być ok kilograma jabłek. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon oraz cukier. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na ciasto.
Gotową szarlotkę na cieście miodowym przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Teraz najlepszy czas na ciasta z jabłkami, Twoja szarlotka wygląda przepysznie 🙂