Szarlotka z kratką
Propozycja na dziś – szarlotka z kratką
Składniki na ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Mąkę, cukier i cukier waniliowy razem wymieszać. Schłodzone masło pokroić nożem na mniejsze kawałki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30-60 minut aby się schłodziło.
Nadzienie:
1kg jabłek
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
20g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Sok z cytryny wycisnąć i przelać do wysokiego naczynia. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienki plasterki, wymieszać z cytryną.
Cukier i wodę wymieszać, podgrzewać na patelni aż się skarmelizuje, mieszając rączką, patelni aby się nie przypaliło. Jak cukier się skarmelizuje dodać jabłka pokrojone w cienkie paski. Smażyć aż jabłka zacną się rozpadać.
Skrobię wymieszać w kliku łyżkach wody i dodać do jabłek.
W przepisie z którego korzystałam było aby piec w formie do tarty, ale ja nie mam takiej formy (chwilowo), więc piekłam na blasze 26×30 cm, więc z takiej ilości ciasta mój spód wyszedł odrobinę za cienki. Ciasto wyłożyć na spód formy, położyć podsmażone jabłka i zrobić z cienkich paseczków kratkę na cieście. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Szarlotkęz kratką można podawać na ciepło z lodami.
nie ma to jak domowa szarlotka! 🙂