Dzisiaj polecam szarlotkę, której przepis pochodzi z rodzinnych tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Szarlotka ta jest wyjątkowa dzięki starannie dobranym składnikom, takim jak soczyste jabłka, aromatyczny cynamon i delikatne kruche ciasto. Podawana na ciepło, z gałką waniliowych lodów lub kleksem bitej śmietany, jest doskonałym deserem na każdą okazję, bez względu na porę roku. Ponadto cały dom wypełnia się przyjemnym zapachem cynamonu i pieczonych jabłek, co tworzy niezapomniany klimat.
Składniki
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 6 jabłek
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie
Zimne masło dobrze posiekać z mąką, jak będzie już dobrze posiekane dodać cukier. Na koniec dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy w folię i odstawiamy. Większym kawałkiem ciasta wykładamy spód i boki tortownicy (28 cm), nakłuwamy widelcem i również odstawiamy do schłodzenia na ok 30 minut.
Po schłodzeniu podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-30 minut.
Jak spód się podpieka przygotowujemy jabłka.
Jabłka kwaśna odmiana ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na koniec doprawiamy cynamonem oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka (staramy się aby nie dać za dużo soku) i pozostałą częścią ciasta dekorujemy według uznania.
Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50-60 minut.