Szarlotka

Dzisiaj polecam szarlotkę, której przepis pochodzi z rodzinnych tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Szarlotka ta jest wyjątkowa dzięki starannie dobranym składnikom, takim jak soczyste jabłka, aromatyczny cynamon i delikatne kruche ciasto. Podawana na ciepło, z gałką waniliowych lodów lub kleksem bitej śmietany, jest doskonałym deserem na każdą okazję, bez względu na porę roku. Ponadto cały dom wypełnia się przyjemnym zapachem cynamonu i pieczonych jabłek, co tworzy niezapomniany klimat.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g  masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 6 jabłek
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie

Zimne masło dobrze posiekać z mąką, jak będzie już dobrze posiekane dodać cukier. Na koniec dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy w folię i odstawiamy. Większym kawałkiem ciasta wykładamy spód i boki tortownicy (28 cm), nakłuwamy widelcem i również odstawiamy do schłodzenia na ok 30 minut.

Po schłodzeniu podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-30 minut.

Jak spód się podpieka przygotowujemy jabłka.

Jabłka kwaśna odmiana ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na koniec doprawiamy cynamonem oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka (staramy się aby nie dać za dużo soku) i pozostałą częścią ciasta dekorujemy według uznania.

Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50-60 minut.

Zostaw komentarz